Αρχική σελίδα » Γενικά » Σημαντικές δραστηριότητες

Σημαντικές Δραστηριότητες

  • Άνοιξη 1985: Προσπάθειες με το τότε Υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας για τη πρώτη πειραματική/πιλοτική σύνδεση των Κεντρικών Η/Υ του Πανεπιστήμιου Αθηνών και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η σύνδεση επιτυγχάνεται στις αρχές του 1987 και αποτελεί την πρώτη σύνδεση του δικτύου «ΑΡΙΑΔΝΗ», που αποτελεί τον εθνικό φορέα δικτύωσης των κεντρικών υπολογιστών των ΑΕΙ της Ελλάδας.
  • Καλοκαίρι 1985: Το Υπολογιστικό Κέντρο γίνεται μέλος του ευρωπαϊκού οργανισμού ECODU (European Control Data Users), ενώ το 1987 αποτελεί ιδρυτικό μέλος του ECOGRE (ECOdu GREece). Μετέχουν επίσης: Υπολογιστικό Κέντρο ΕΜΠ, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας -Μηχανογραφικό Τμήμα ΓΕΣ, ΚΗΥΚΥ, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών), καθώς και η κατασκευάστρια εταιρεία υπολογιστών Control Data Corporation Greece Inc.
  • Άνοιξη 1988: Πραγματοποιείται η πρώτη σύνδεση (μέσω του εθνικού κόμβου του Πανεπιστήμιου της Κρήτης - Ηράκλειο) του Υ/Κ με το διεθνές δίκτυο EARN/BITNET (European / American Network). Ο Κεντρικός Η/Υ είναι από τους πρώτους μεγάλους υπολογιστές στην Ελλάδα που συνδέονται στο δίκτυο.
  • Καλοκαίρι 1989: Το Υπολογιστικό Κέντρο αναβαθμίζει τη σύνδεση στο δίκτυο «ΑΡΙΑΔΝΗ» με γρήγορη ζεύξη frame relay (HELLASPAC) μέσω του ψηφιακού δικτύου HELLASCOM του ΟΤΕ.
  • Άνοιξη 1993: Το Υπολογιστικό Κέντρο αναλαμβάνει την ένταξη όλων των μηχανών Hewlett-Packard, που βρίσκονται διάσπαρτα στα διάφορα Εργαστήρια του Πανεπιστημίου, σε μία κεντρική Σύμβαση «ομπρέλλα», εξασφαλίζοντας την λειτουργία των μηχανών με το μικρότερο δυνατό κόστος. Με τη Σύμβαση (που διατηρείται μέχρι το 2003, οπότε διακόπτεται λόγω υψηλού κόστους) εξασφαλίζεται επί πλέον και η δωρεάν αντικατάσταση των συντηρούμενων συστημάτων από πιο σύγχρονους υπολογιστές.
  • Άνοιξη 1994: Ο Κεντρικός Η/Υ συνδέεται απ'ευθείας στο διεθνές δίκτυο INTERNET, μέσω του κόμβου του ΕΔΕΤ (Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας - GRNET) και γίνεται ο κόμβος INTERNET για όλο το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  • Τo 1995 Παρέχονται πρώτες υπηρεσίες παγκοσμίου ιστού. Το Υ/Κ αναπύσσει τη πρώτη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου και υποστηρίζει τις πρώτες ιστοσελίδες Τμημάτων, καθώς και προσωπικές ιστοσελίδες. Παρέχονται e-mail λογαριασμοί και οι χρήστες μετέχουν σε διεθνείς ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες (MEDLINE, κ.ά.)
  • Μετά από κάθε αντικατάσταση κεντρικού συστήματος, διοργανώνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια για την καλύτερη αξιοποίηση των νέων μηχανών και την εξοικείωση των χρηστών με το νέο περιβάλλον.
  • Σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται συναντήσεις των βασικών χρηστών του Υ/Κ για διασταύρωση απόψεων, κατανόηση των αναγκών και καλύτερη αξιοποίηση των συστημάτων. Μετέχουν εκπρόσωποι των κυριοτέρων ομάδων χρηστών.